Waarom winterkamperen zo leuk is

Heb jij wel eens in de zomer gekampeerd? Winterkamperen is echt een heel nieuwe ervaring! Kampvuurtjes, drie lagen kleding, warme chocomelk, onthaasten en genieten van de stilte en de prachtige winterse luchten. In december vertrokken mijn verloofde en ik naar natuurcamping Het bos roept! in Slootdorp. Ik vertel je met veel plezier hoe we dit hebben ervaren. Dit is trouwens geen gesponsord bericht, het is puur enthousiasme en een weergave mijn eigen ervaring.

De kop van Noord-Holland
De week voor kerst, daar gingen we! Op naar de kop van Noord-Holland voor onze eerste winterkampeer-sessie met Ollie. Sinds afgelopen zomer zijn we de zeer trotse eigenaren van onze eigen camper (genaamd Ollie) en dit was de eerste keer dat we op pad gingen in de kou.

De camping bepaalden we eigenlijk vanuit geheel praktisch oogpunt. Er stond namelijk een verjaardag in Alkmaar op de planning, dus wilden we daar in de buurt verblijven. Er zijn niet heel veel campings open in de winter, dus bijster veel keuze hadden we niet. Maar, dat moet gezegd worden: we werden al erg enthousiast van de website en Instagram van Het bos roept!. Aan die ietwat hoge verwachting werd meer dan voldaan, want wat een fijne plek is het!

Blij dat ik glij
We kwamen aan in schemerlicht, want het duurde toch iets langer dan gedacht om alles in te pakken en boodschappen te halen (time management is duidelijk niet onze sterkste kant). Nadat we bij de ingang de watertank zo goed als vol gooiden, zochten we gauw een plekje. Er zijn geen genummerde plaatsen, je zet je tent of camper dus gewoon lekker neer waar jij het leuk vindt (hou ik van!). De velden waren erg drassig door de vele regen, waardoor we vooral een strategische plek uitzochten. Mijn lief wist de camper zonder glijpartijen neer te zetten, wat overigens niet iedereen lukte zagen we de volgende dag. Gelukkig schoot een van de eigenaren dan op zijn tractor te hulp (je hebt geen tv nodig op een camping :-)). Het grote genieten en ontdekken kon beginnen!

De omgeving
Vanaf de camping loop je zo het Robbenoordbos in. Dat is ook gelijk een van de redenen waarom we liefhebbers zijn van natuurkampeerterreinen, de plekken waar wij zijn geweest lagen midden in een mooi natuurgebied. We hebben daar natuurlijk dankbaar gebruik van gemaakt en mijn camera draaide dan ook overuren. We hebben een wandeling van ongeveer 10 kilometer gemaakt, waarbij we met een pontje voor wandelaars het water overstaken. Dat gaf ons een extra bijzonder zicht op de dauw boven het water en het zonnetje dat door de bomen scheen, kijk maar bij de foto’s hieronder.
Je kunt verschillende routes door het bos volgen en mocht je er niet genoeg van krijgen, dan is er ook het naastgelegen Dijkgatbos met een uitkijktoren dat een mooi uitzicht geeft over het gebied.

Sfeertje hoor
Wat ook gezegd moet worden, het weer zat ons echt goed mee. Het was koud maar haast windstil. Zelfs het zonnetje liet zich af en toe zien! Echt genieten om na een stevige wandeling lekker in de warme zon te kunnen zitten. En dat midden in de winter.
Wanneer eind van de middag het zonnetje achter de bomen zakte, was het tijd voor een kampvuurtje. We hebben echt genoten van het fikkie stoken, popcorn maken boven het vuur en het vele buiten zijn. Thuis zijn we toch echt een stuk minder buiten als het zo koud is. Daarnaast was het iedere ochtend een feest om wakker te worden in een schitterend bevroren wereld! We keken dan uit het raampje in de alkoof en waren gelijk wakker en klaar voor de dag. Fijn wel dat mijn lief ‘s ochtends als eerste uit bed klom en gauw het kacheltje aandeed, zodat de camper niet meer zo ijskoud was wanneer ik opstond. De ochtenden waren best pittig zo in de kou!

Gastvrij
De camping heeft vuurschalen die je mag lenen en ook hout kun je gewoon pakken (en hakken). Daarnaast kun je terecht in de gezellig ingerichte gemeenschappelijke kas, compleet met keuken, spelletjes, een houtkacheltje, zitjes en af en toe een lekkere dikke kat die je gezelschap houdt. Verder nog een dikke pluim voor het sanitair. Er zijn zelfs twee complete badkamers met douche, toilet en wastafel. En eerlijk, het ziet er een stuk beter uit dan onze eigen badkamer thuis :-). Het is netjes schoon en de douches zijn lekker warm (wat wel echt heel fijn is als het zo koud is). Daarnaast zijn de eigenaren ontzettend gastvrij en hulpvaardig. Wat mij betreft alle ingrediƫnten voor een topverblijf! Mocht je trouwens geen eigen verblijf hebben: op het terrein staan ook verschillende sfeervolle accommodaties die je kunt huren.

Zoals ik al schreef: mijn camera heeft hard moeten werken op deze fotogenieke plek. Ik heb ook verschillende foto’s met mijn mobiel gemaakt, dus hieronder zie je een gezellige mix van beide. Hopelijk inspireert deze blog jou om ook een keer in de winter te kamperen!

  1. Jolanda says:

    Wauw gave foto’s Iris! Het nodigt zeker uit tot…. winterkamperen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *